Wij keuren pedojagers gedrag af

Strijd Tegen Misbruik over veroordeelde pedojagers: ‘Wij keuren dit gedrag totaal af’

Marcel Jeninga van Strijd Tegen Misbruik noemt het jagen op vermeende pedo’s ‘totaal fout’ en raadt het iedereen die daar mee bezig is af. Ook reageert hij op de uitspraak van de rechter op de veroordeling van vijf minderjarigen die betrokken waren bij de fatale mishandeling van de 73-jarige Jan uit Arnhem. Jan werd vorig jaar oktober het slachtoffer van een uit de hand gelopen pedojacht.

“Het is geen uitspraak die mis is”, begint Jeninga. “De jonge pedojagers waren minderjarig.” Wel zegt hij er gelijk bij dat het jagen op pedofielen geen goed signaal is naar de slachtoffers toe. “Pedojagers gaan het recht in eigen handen nemen. Ze pakken de vermoedelijke daders op een andere manier aan en dat gaat gewoon fout. Voor eigen rechter spelen mag gewoon niet.”

Lokaas voor pedofielen

De pedojagers waar de 73-jarige Jan slachtoffer van werd gaan anders te werk. “Zij maken een nepprofiel op Facebook en gebruiken dat als lokaas. Zo komen ze in contact met een pedofiel die ze vervolgens kapotslaan. Daar staan we totaal niet achter.”

Volgens Jeninga wordt dan precies het verkeerde effect bereikt, omdat daders juridisch minder sterk staan. “Dan wordt je zelf het slachtoffer, maar ook dader. Die jonge pedojagers hebben tot 12 maanden celstraf gekregen. Dat wil je toch niet op je cv hebben staan?”

Jeninga weet waar hij het over heeft. In 2009 ontdekte hij dat zijn dochter jarenlang misbruikt werd door zijn buurman. Dat was de reden om stichting Strijd Tegen Misbruik op te zetten. “Wij zijn geen pedojagers, wij handelen op de normale juridische manier.” Als voorbeeld noemt Jeninga de de pedofielenvereniging Martijn, die dankzij Strijd tegen Misbruik verboden is. “Als wij als ouders constateren dat ze doorgaan met hun verboden activiteiten, dan hebben wij een zaak en doen we direct aangifte.”

Bewijsmateriaal

Mensen die mee willen gaan in de strijd tegen misbruik, moeten het dan ook vooral niet als voorbeeld zien. “Stel dat jouw dochter wordt aangesproken door iemand die een afspraak wil maken met je kind. Stel dat hij vraagt naar naaktfilmpjes, maak er een screenshot van en doe aangifte. Bewandel de normale weg”, aldus Jeninga.

Bron: Hart van Nederland 

Steun onze stichting met een gift of wordt jaarlijkse donateur, zodat wij verder kunnen strijden